Pages Menu

Manuele therapie

 

Een manueeltherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van functiestoornissen in de wervelkolom en gewrichten. Deze functiestoornissen kunnen ontstaan door een veranderd belastingspatroon. Denk aan overbelasting of het juist niet belasten van een gewricht of wervelkolom. Deze functiestoornissen kunnen zich uiten in uitstralende pijn in armen en benen. Ook kunnen spieren gevoelig worden en  niet meer goed werken.

manuele-therapieIn het eerste gesprek zal de manueeltherapeut vragen naar het ontstaan van de klachten, de duur van de klachten, de factoren die de klachten beïnvloeden en de eigen visie van de cliënt op de klachten. Daarna volgt het lichamelijk onderzoek waarbij de houding en het bewegen worden beoordeeld en de gewrichten met specifieke bewegingen worden onderzocht. Op grond van deze gegevens kan de manueeltherapeut een diagnose stellen. Samen met de cliënt zal de manueeltherapeut beslissen of er behandeld kan worden. Bij twijfel zal de manueeltherapeut de cliënt verwijzen naar de huisarts.

manuele-therapie-3

De behandeling heeft tot doel de functie van de gewrichten te verbeteren waardoor beperkingen ten gevolge van de klachten in dagelijkse activiteiten zoals werk, huishouden, hobby en sport worden geminimaliseerd. De manueeltherapeut probeert verminderde beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van specifieke bewegingen in de gewrichten. Soms vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met manipulaties, het zogenoemde “kraken”.

In een aantal gevallen zal deze behandelvorm toereikend zijn. Echter veelal zal de manuele therapie een onderdeel zijn van de totale behandeling, waarin meer zaken kunnen worden betrokken zoals het leren ontspannen, conditie optimaliseren, houding- en bewegingsgevoel aanleren, werkhouding aanpassen.