Pages Menu

Duizeligheid en evenwichtsstoornissen

 

Duizeligheid en evenwichtsklachten komen relatief veel voor. Helaas is er niet veel over bekend en meestal wordt u geadviseerd ermee te leren leven. Toch zijn de meeste duizeligheids- of evenwichtsklachten goed te verhelpen of sterk te verminderen.

Als u in het ziekenhuis door een KNO-arts of Neuroloog onderzocht bent, kunnen deze u doorverwijzen naar onze fysiotherapeut Bianca van Duin gespecialiseerd in duizeligheid en evenwichtsklachten. Er zijn verschillende duizeligheidsklachten met hun eigen behandelwijze.

BPPD

BPPD (Benigne Paroxismale Positie afhankelijke Draaiduizeligheid) wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat er een soort  gruis of kristallen ontstaan in de kanalen van het labyrint ( het evenwichtsorgaan). Zij geven hiermee onjuiste, verwarrende informatie door aan het brein met duizeligheid als gevolg. Het kan soms enkele seconden duren voordat de duizeligheid  begint. Daarna is het alsof de omgeving om u heen draait . De aanvallen kunnen heel hevig zijn en samengaan met misselijkheid en zweten.

In de eerste behandeling van een uur, kunt u een intake verwachten, een onderzoek, uitleg wat er aan de hand is en wat u er zelf aan kan doen. Als er sprake is van BPPD volgt de behandeling met de bevrijdingsmanoeuvre (Epley). Vaak is na de eerste behandeling al een sterke klachtenvermindering te ervaren. U krijgt oefeningen mee naar huis om de duizeligheid  vérder weg te oefenen. Na 14 dagen volgt een tweede consult

Andere vormen

Andere vormen van duizeligheid, dizzyness, of een verstoord evenwichtsgevoel kunnen ontstaan door een aandoening of schade aan het labyrint. Hierbij kunt u denken aan de ziekte van Ménière, restklachten na een neuritis vestibularis (ontsteking aan de evenwichtszenuw) of verminderde functie van het labyrint. Door een behandeling met specifieke oefeningen krijgt u controle op uw evenwicht en dagelijkse activiteiten en werk beter kunnen volbrengen.

De behandeling bestaat uit 6 tot 10 consulten waarin u met oefeningen uw klachten opwekt. Zo traint en leert u het brein het evenwicht te herstellen door de andere structuren die een rol spelen bij het evenwicht ( de ogen, de hersenstam, de hersenen, het houdingsgevoel) beter met elkaar te laten samenwerken in de zogenaamde vestibulaire habituatietraining.