Pages Menu

Dryneedling

 

Dryneedling is een vorm van fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak langdurige) spierklachten. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren (‘myofasciale triggerpoints’) effectief en snel kunnen worden ontspannen.

Myofasciale triggerpoints

Myofasciale triggerpoints zijn spierverhardingen (‘knopen’), die naast een lokale drukpijn, ook pijn op andere plaatsen in het lichaam (‘uitstralende pijn’) veroorzaken. Deze spierverhardingen ontstaan in spieren die langdurige gespannen zijn gebleven na bijvoorbeeld een verkeerde beweging of een ongeluk, door langdurig verkeerde houding of overbelasting maar ook mentale spanningen. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, tennis– of golfers elleboog.

Behandeling

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek uw klachten goed analyseren. In het onderzoek worden die spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden.

Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als de spierverharding wordt aangeprikt is het de bedoeling dat de spier kort aanspant (‘local twitch respons’). Dit gaat snel en gepaard met de door de triggerpoint veroorzaakte pijn, dat u meestal even schrikt.

Behandeleffect

De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn. In de eerste behandeling zullen we ons beperken in het aanprikken tot enkele spieren om even uw reactie te testen. Soms voelt u namelijk dat u het warm krijgt en zelfs gaat transpireren. Sporadisch komt het voor dat u zich een beetje naar voelt. Niet om u daar zorgen over te maken, dit verdwijnt ook snel weer.

Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. We betrekken deze spieren ook in de behandeling. Vervolgens is het advies om deze spieren te stretchen en uiteindelijk de spieren weer voldoende belastbaar te maken middels oefen/trainingstherapie.

(aangepaste) tekst afkomstig van www.myopain.nl

Website met alle spieren en hun uitstralende pijn: www.triggerpoints.net