Pages Menu
Categories Menu

Echografie

 

Onze praktijk beschikt over een eigen echografie-apparaat. Bij echografie wordt gebruik gemaakt van hoog frequente geluidsgolven, die voor het menselijk gehoor niet waarneembaar zijn. De geluidsgolven worden het lichaam ingezonden en weer opgevangen door een transducer (kleine scanner, taster) direct op de huid te plaatsen. Om het geluid goed te kunnen ontvangen en uitzenden zit er gel tussen de transducer en de huid. Het uitgezonden geluid wordt door de organen in het lichaam teruggekaatst (echo) naar de transducer. Het teruggekaatste geluid wordt door een computer in een elektrisch signaal omgezet, waardoor op de monitor een beeld, bestaande uit grijstinten, ontstaat.

Echo wordt in onze praktijk toegepast voor beoordeling van musculoskeletale (spier/bot) aandoeningen van de schouder, elleboog, pols/hand, heup, knie en enkel/achillespees. Spierscheuren, zoals een zweepslag, kunnen ook prima worden beoordeeld en gevolgd in herstel. Echografie is pijnloos en niet schadelijk en kan zo vaak als gewenst worden herhaald.

Indicatiegebieden en pathologieën van het bewegingsapparaat.

Spieren rupturen, littekens, calcificaties
Pezen tendinopathieën, rupturen, (sub-)luxatie, calcificaties
Bursae bursitis, vochtcollectie
Ligamenten contusies, distorsies, rupturen
Kapsels capsulitis, rupturen
Kraakbeen artrose, defecten
Meniscus rupturen
Botten corpora libera, fracturen
Cysten ganglion, Bakerse cyste, synovia
Corpora libera glas- en metaalfragmenten, splinters
Zenuwen tunnel
N.v.t. bloedvaten, carcinomen

 

Als het onderzoek gebeurt na verwijzing door een arts, wordt het onderzoek als consult gedeclareerd en wordt dit vergoed door uw verzekering (mits verzekerd voor fysiotherapie in uw aanvullende verzekering). Uw verwijzer ontvangt een verslag en de foto’s kunnen worden gemaild. Hetzelfde geldt voor een aanvraag door een collega-fysiotherapeut.

Als u op eigen initiatief om een echografisch onderzoek vraagt, wordt dit als consult bij u gedeclareerd tenzij u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie.